Fysiotherapie

Fysiotherapie bij dieren is vergelijkbaar met fysiotherapie (kinesitherapie) bij de mens. Dezelfde behandelingstechnieken worden gebruikt, zoals massage, stretchen, diepe dwarse fricties, mobilisatie, manipulatie, oefentherapie (waaronder hydrotherapie), elektrotherapie, ultrageluid, lasertherapie en magneetveld. Fysiotherapie is meestal onderdeel van een behandeling of van de revalidatie. Het kan zijn dat uw dier een operatie nodig heeft (of heeft gehad), of ook bijvoorbeeld al  pijnstillende medicatie krijgt.

Monique is dierenarts, maar heeft aanvullende opleidingen gedaan op het gebied van fysiotherapie, chiropractie en revalidatie.

Ze heeft in 2013 Duitsland de opleiding Chiropractie afgerond en was gebeten door de biomechanica van huisdieren. In 2016 heeft ze de opleiding  Fysiotherapie Paard aan de Universiteit Gent afgerond, kwam toen in contact met de Amerikaanse opleiding Canine Rehabilitation Institute en behaalde het diploma van CCRT in 2018.

Tussendoor heeft ze cursussen gevolgd over rugproblemen bij paarden en de opleiding veterinaire Taping. Alles omtrent het  herstel en ondersteuning van honden en paarden

De naam Fysio 4 Pets  is in 2020 ontstaan als een (afgesplitst) onderdeel van de praktijk, om zo een duidelijke scheiding te maken tussen de dierenartsenpraktijk en de Fysiotherapie afdeling.

Monique zal voor de fysiotherapie ( en chiropractie / hydrotherapie) samenwerken met uw eigen dierenarts, wanneer u bent doorgestuurd. Zij bekijken samen met u welke combinatie aan behandelingen voor uw dier het beste werkt, zoals bijvoorbeeld na een operatie of bij een neurologische patiënt. Uw dierenarts wordt hierbij betrokken en ontvangt feedback, om zo uw huisdier verder te ondersteunen.

Bij ons op de praktijk zijn naast de manuele behandelingen de hydrotherapie en de lasertherapie veel gebruikte behandelmethodes (zie verder). We combineren  de fysiotherapie vaak met chiropractie

Wanneer is fysiotherapie nodig?

Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van veel aandoeningen aan de nek, rug en ledematen bij hond of kat. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Rug- en /of hals problemen (zonder duidelijke oorzaak of bij hernia, spondylose, lumbo-sacrale instabiliteit
 • Verlammingsverschijnselen
 • Incontinentie bij en/of na een verlamming
 • Acute letsels aan de spieren, gewrichten, banden of pezen (na een blessure of ongeval
 • Pees-, slijmbeurs-, en gewrichtsontstekingen
 • Revalidatie na botbreuken en operaties (bijvoorbeeld: kruisband/meniscus)
 • Gewrichtsafwijkingen, zoals OCD, HD,LPC, LPA,
 • Artrose en ouderdomsklachten
 • Spierziekten
 • Verminderde sportprestaties
 • Slecht helende wonden en verkleefde littekens

Vormen van dierfysiotherapie 

Er zijn verschillende vormen van dierfysiotherapie,  elk met hun eigen voor- en nadelen:

Bewegingstherapie 

Door middel van verschillende oefeningen trainen de therapeut en u als eigenaar de spieren van uw dier, om zo uw dier weer stevig te leren staan en lopen. Deze therapie wordt bijvoorbeeld gedaan bij revalidatie na een operatie, slechte coördinatie, verlies van spierkracht of revalidatie na een verlamming.

Hydrotherapie
Hydrotherapie voor honden bestaat uit bewegingsoefeningen in een verwarmd waterbad (zwembad of een onderwaterloopband).  Ook honden met waterangst zijn bijna altijd te trainen met hydrotherapie.

In onze praktijk werken we hiervoor met een onderwaterloopband. Voor uitgebreide informatie hierover zie hydrotherapie.

Massagetherapie
Massage kan bijvoorbeeld een uitkomst zijn voor honden of katten die angstig of timide zijn, herstellende zijn van een operatie, regelmatig sporten of om een andere reden pijn hebben. Het is belangrijk om een massage alleen door een dierfysiotherapeut te laten doen, omdat een verkeerd toegepaste massage ook schadelijk kan zijn.

Lasertherapie
Lasertherapie is een pijnloze therapie die vaak wordt ingezet bij onder andere wondbehandeling, huidaandoeningen of aandoeningen aan ledematen en gewrichten. Lasertherapie kan het herstel versnellen en pijn snel verminderen. Bij chronische klachten, zoals bijvoorbeeld artrose, kan lasertherapie ervoor zorgen dat de medicijnen voor de pijn en ontsteking afgebouwd kunnen worden en daarmee de kans op bijwerkingen op de langere termijn verminderen.

Lasertherapie is een behandelmethode die de ‘beschadiging’ op celniveau repareert.  Deze therapie wordt gebruikt om bijvoorbeeld een ontsteking te remmen, pijn te verminderen en wondgenezing te stimuleren.

De letters LASER staan voor: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Dit betekent dat in een laserapparaat lichtstralen worden opgewekt en versterkt, waardoor ze zeer veel energie  krijgen.
Deze energie kan worden overgebracht op lichaamscellen, waardoor verschillende celprocessen gestimuleerd worden. De celstofwisseling, celvernieuwing en de celactiviteit worden hierdoor op een hoger niveau gebracht.
De therapeutische laser wordt dus gebruikt om het lichaam te herstellen en dus niet om te snijden, zoals dat gebeurt bij de chirurgische laser. Het verschil tussen deze lasers heeft te maken met het soort licht (frequentie) dat de laser uitzendt.

Wat is laserlicht?

Laserlicht is geen gewoon licht. Het bestaat uit een smalle, niet uitwaaierende straal van slechts één golflengte. Vergelijk dit met het licht dat een gewone lamp afgeeft: dit bestaat uit verschillende kleuren (die samen wit licht maken) en het straalt naar alle kanten uit.
Doordat de lichtstraal van de laser zo geconcentreerd is, heeft hij het vermogen in het weefsel door te dringen zonder dat hij daarbij veel energie verliest of hitte afgeeft.

Hoe werkt lasertherapie?

Laserlicht stimuleert de energie producerende delen van de cel (de mitochondriën), om stoffen aan te maken die het vernieuwingsproces van de beschadigde cellen versnellen. Hierdoor wordt het eigen herstellend vermogen van de cellen gestimuleerd. Dit proces heet fotobiostimulatie.

De belangrijkste gevolgen van fotobiostimulatie zijn:

 • vermindering van pijn ( acuut en chronisch)
 • vermindering van ontsteking
 • sneller weefselherstel en snellere celgroei
 • toename van de bloedcirculatie
 • toename celstofwisseling
 • vermindering vorming van littekenweefsel
 • toename zenuwfunctie
 • versnelde wondgenezing
 • stimulatie immuunsysteem

Wat is het doel van lasertherapie?

Lasertherapie is vaak een aanvullende behandeling en/of onderdeel van een behandelingsprotocol dat bestaat uit een combinatie van verschillende maatregelen. Het doel van de lasertherapie hierbij is:

 • verlichting van symptomen zoals pijn en ontsteking
 • verbetering van de functie van lichaamsdelen of organen
 • vermindering van de hoeveelheid medicijnen
 • verbetering van de levenskwaliteit

Welke aandoeningen kunnen we met lasertherapie behandelen?

 • Wondbehandeling ( oude , niet genezende wonden)
 • Dermatologische (= huid) aandoeningen ( hotspot, likgranuloom,..)
 • aandoeningen van het bewegingsapparaat
 • nabehandeling chirurgische incisies
 • brandwonden
 • bijtwonden
 • traumawonden, bijvoorbeeld door aanrijding en andere ongelukken

Koude/warmte therapie
Met behulp van temperatuur kan pijn door ziekte, verwonding of een operatie verlicht worden. Er worden dan bijvoorbeeld koude of warme kompressen op het pijnlijke lichaamsdeel aangebracht. De juiste duur en temperatuur worden samen met de dierfysiotherapeut bepaald.

Welke therapie voor mijn dier?

We bekijken samen met u welke vorm van therapie voor uw dier het beste is. Deze keuze hangt bijvoorbeeld af van de aandoening en de gezondheid van uw dier. Vaak wordt een combinatie van therapieën geadviseerd. Bij veel van de therapieën krijgt u ook oefeningen mee, om thuis samen met uw dier te doen.

Voor dierfysiotherapie is een opleiding tot fysiotherapeut/kinesist en daarna tot dierfysiotherapeut nodig. Niet elke dierenarts is dus ook dierfysiotherapeut. Ook lang niet alle dierenklinieken bieden dierfysiotherapie aan.

Het is dus belangrijk om te controleren of uw dier geholpen wordt door een gecertificeerde dierfysiotherapeut of orthopedisch dierenarts. Door een verkeerde diagnose en behandeling kunnen klachten juist verergeren!